fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צווי הגנה והרחקה

כאשר אנחנו מתמודדים עם הטרדה, תמיד נוכל להיות אופטימיים, להשליך יהבנו על מערכת המשפט ולפעול לטווח הרחוק יותר – כלומר, להגיע לתחנת המשטרה ולהגיש תלונה, נוכל גם, במחשבה ארוכת טווח זו, לפנות לבית המשפט במסגרת תביעה לקבלת פיצוי כספי עבור פרטיותינו המופרת. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון, שעל רקע העובדה כי טחנות הצדק טוחנות לאט מאד (ובמיוחד בתקופות לחוצות, כדוגמת זו העוברת עלינו כיום), עד שנזכה לקבל את מבוקשנו, יעבור לא מעט זמן, שבו, ככל הנראה, נמשיך לסבול מההטרדה. לכן, במקרים הללו, לקבלת הסעד המהיר והזמני, ניתן לפנות לקבלת צו הרחקה בית משפט.

בקשה לצו הרחקה

צו ההרחקה הוא, למעשה, "הוראה" שניתנת ע"י קצין משטרה או בית משפט ומורה לאדם X שלא להתקרב ו / או ליצור קשר מכל סוג שהוא עם אדם Y. ככלל, צווי ההרחקה הם צווים זמניים הניתנים כסעדים זמניים ומטרתם, לרוב, היא הרגעת הרוחות בין הצדדים (למשל, צו הרחקה לשכן). בנוסף, צו ההרחקה לרוב יכלול ויתייחס למספר איסורים ספציפיים, למשל, האיסור להתקרב אל מוציא הצו, האיסור ליצור עימו קשר (בין אם הקשר ישיר ובין אם הקשר הוא עקיף), שמירה על מרחק מינימאלי מסוים ממנו וכן הלאה.

כך שמטרתם של צווי ההרחקה היא להגן באופן המיידי על המבקשים אותם מפני אדם או קבוצת אנשים המטרידים אותו.

צו הגנה בית משפט

צווי ההגנה מוצאים על בסיס החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א – 1991 וצווים למניעת הטרדה מאיימת מוצאים על בסיס הוראות החוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב – 2001, אשר במקורם גובשו ונחקקו במטרה שונה מזו שבהם נעשה כיום שימוש – צווי ההגנה עפ"י חוק מניעת אלימות במשפחה נועדו לספק מענה נקודתי, יעיל ומהיר במקרים בהם קיימת אלימות במשפחה, תוך מתן הוראות, דרכי התמודדות וכן הלאה.

כמה זמן לוקח להוציא צו הרחקה

הבקשה לקבלת צו הגנה תוגש במעמד צד אחד, אף ללא ידיעת הצד המורחק, וללא התייצבותו בבית המשפט. לרוב, עם הגשת בקשה כזו המגיש אותה ובא כוחו יוזמנו לבית המשפט, שם ישאל בית המשפט את המבקש/פרטים הנוגעים להשתלשלות העניינים שהביאה לבקשת צו ההגנה. במידה ובית המשפט משתכנע במסוכנותו של המשיב (הצד שכנגד), צו הגנה יינתן במעמד צד אחד, וייקבע דיון שיתנהל במעמד שני הצדדים, שמועדו עד לשבעה ימים מזמן הגשת בקשה לצו הגנה.

יודגש, כי הבקשה לקבלת צו הגנה עפ"י החוק למניעת אלימות במשפחה אינה מותנית בהגשת התלונה במשטרה. אמנם, במציאות, לרוב, יעלה הצורך בצו מסוג זה לאחר אירוע או תקרית שבה הייתה מעורבות משטרתית, אולם אין מניעה להגיש בקשה לקבלת צו כזה גם ללא תלונה במשטרה.

לאחר קבלתו של הצו, יתקיים הדיון שבמסגרתו יתייצבו שני הצדדים לדיון בבית המשפט והמבקש.ת ייחקרו בנוגע לתצהיר שהוגש. שכנוע בית המשפט באמיתותה של הבקשה תאריך את תוקף הצו (שניתן קודם לכן, במעמד המבקש.ת) לשלושה חודשים נוספים.

את הצו למניעת הטרדה מאיימת, לעומת זאת, ניתן לתקופה של 6 חודשים עם אופציית הארכה לחצי שנה נוספת.

ההבדל המרכזי בין שני סוגי צווים אלה אינו מצוי רק באורכן של תקופות ההרחקה, אלא בעיקר בזהותם של הצדדים, שכן צו הגנה למניעת אלימות במשפחה, כשמו הוא – צו שמטרתו להרחיק בן או בני משפחה, כשלעיתים, המדובר בשותפים החולקים יחד את אותה קורת הגג, יש להם ילדים משותפים וכד'. עובדה זו, למעשה, היא זו המכתיבה את הזהירות הנחוצה במתן צווי הגנה למניעת אלימות במשפחה ומתמקדת בהימנעות מהפגיעה ומהפרת זכויות היסוד של שני הצדדים (גם זכויותיו של הצד שכנגדו מבוקש הצו).

לסיכום

בשל חשיבות עניין הרחקת מטרידים / מאיימים ובשל היותו של העניין דחוף, לעיתים קרובות, אנשים השרויים במצוקה נוטים לחשוב כי הם אינם זקוקים לייעוץ ולליווי של עורך דין המתמחה בכך והם יצליחו לעשות זאת בעצמם. הנחת יסוד מוטעית זו עלולה לגרום לא רק לכך שהם לא יזכו להגנה המבוקשת הנדרשת להם, אלא גם יואשמו בהגשת בקשת סרק!

עדיין יש שאלות?

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם!

עקבו אחרינו

מאמרים נוספים

קבלו ייעוץ משפטי בנושא צווי הגנה והרחקה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן